Lesaanbod

Kleutergym – Turnlessen – Gymfit voor volwassenen

Gymnastiek- en turnvereniging SOS Goirle biedt haar lessen aan in de Haspel in Goirle. Lees hieronder alle informatie over de lessen die gegeven worden!

Kleutergym

Klimmen, duikelen, rollen, draaien, springen, rennen en balanceren; in gymnastiek vind je de basis van alle bewegingen terug. Voor kleine kinderen is het belangrijk dat ze zo veel mogelijk verschillende bewegingsvormen ervaren. Op deze manier ontwikkelen hun motoriek en de spieren het beste. Gymnastiek bij SOS is hiervoor bij uitstek geschikt.

De lessen zijn speels van opzet waardoor kleuters hun energie goed kwijt kunnen. Middels spelletjes en het oefenen op toestellen worden de beginselen van de gymnastiek op een leuke en actieve manier bijgebracht. Samenspelen, leren luisteren naar elkaar en naar de juf zijn tevens belangrijke vaardigheden waar ruimschoots aandacht aan besteed wordt. Gymnastiek staat erom bekend dat het een zeer goede bewegingsbasis levert voor alle andere sporten! Onze ervaren trainers nodigen u en uw kind uit om drie keer vrijblijvend aan onze gezellige kleuterlessen deel te nemen. Mocht u alleen willen komen kijken, dan kan dat natuurlijk ook!

Turnlessen

Alle Turnen 1, Turnen 2 en Tienerturnen lessen kunnen gemengd zijn. Dit wil zeggen dat zowel jongens als meisjes van alle leeftijden in een les samen trainen. Uiteraard volgen zowel de jongens als de meisjes hun eigen oefenstof en toestellen. We leren turnen aan de hand van het Nationaal Turn Systeem (NTS) versie 2006 welke bestaat uit 17 niveaus. Hierbij is niveau 17 het laagst. Hiervoor is gekozen omdat het nieuwere NTS 2009 slechts 12 niveaus omvat, welke volledig uit een gecomprimeerd NTS 2006 bestaat. Met 17 niveaus krijg je een rustigere en meer stapsgewijze opbouw in moeilijkheid bij het aanleren van de turnoefenstof. En zodoende een brede turnbasis om op verder te bouwen. De train(st)ers kijken naar welke vaardigheden iemand bezit en deelt de turn(st)er in op de les Turnen 1, Turnen 2 of Tienerturnen. In principe start iedereen in Turnen 1 omdat daar, zoals hierboven genoemd, de basis van het turnen wordt aangeleerd waarop de andere turnlessen verder gaan.

Turnen 1

In deze les komt de uitdagende basis van de turnsport aan bod.  Alle grondbeginselen op alle toestellen worden aangeleerd alsmede diverse varianten hierop. Turnen 1 zorgt voor een stevig fundament waarop later de turnoefenstof kan worden uitgebreid. Toch gaan we in Turnen 1 ook al een stapje verder. Per toestel wordt gekeken op welk niveau je de oefeningen al beheerst. Wanneer je iets al kunt, dan volgen we de NTS oefenstof naar de volgende nieuwe uitdaging. Mocht niveau 14 op de meeste toestellen voor jou weinig uitdaging meer bieden, dan hebben we voor jou….

Turnen 2

Tijdens de lessen van Turnen 2 zorgt het fundament van Turnen 1 ervoor dat we verder kunnen met de oefenstof. Hier komen complexere combinaties van onderdelen aan bod en wordt er een groter beroep gedaan op je doorzettingsvermogen en lef. Zoals vanzelfsprekend worden de oefeningen per niveau moeilijker en bieden ze meer uitdaging. Zo ben je nooit uitgeleerd!
Mocht je over veel talent beschikken en heb je deze niveaus snel onder de knie dan kan het zijn dat we je uitnodigen voor de Talenten Try-out les. Na uiterlijk een half jaar bekijken wij of je verder kan in de A- of B-selectie. Mocht je Turnen 2 zijn ontgroeid, dan hebben wij nog…

Tienerturnen

Deze les is er speciaal voor onze 11+ leden. Tot en met 11 jaar werken we op niveau, maar wellicht ben je dit naar een tijd ontgroeid. Om onze jeugdige leden voldoende uitdaging te geven, is er een Tienerturnen les opgezet. Tijdens deze les zal er geoefend worden op de verschillende onderdelen, maar is er ook ruimte om eens iets te doen wat je heel spannend vindt. Zo hebben wij tegenwoordig een opblaastumblingbaan en kunnen we gebruik maken van een grote trampoline. Deze groep is tevens een vangnet voor ex-wedstrijdturn(st)ers die het wat rustiger aan willen doen

Wedstrijdturnen dames

Voor meisjes met een opvallend talent voor turnen beschikt SOS over een speciale selectie voor dames. Er is geen wedstrijdgroep voor heren omdat daar niet voldoende deelnemers voor zijn. De wedstrijd- en talententrainingen zijn lessen waarin intensief met de turn-oefenstof aan de slag wordt gegaan. Het niveau en tempo van aanleren ligt hoger dan in de recreatieve lessen. SOS vind een goede sfeer in de training erg belangrijk. Het plezier in de sport staat dan ook op de eerste plaats. Desondanks wordt in de wedstrijdtraining een actieve houding van de turnsters verwacht. Er kunnen eisen worden gesteld aan de inzet, aanwezigheid, kleding en het te behalen niveau. Ook worden wedstrijd turnsters geacht deel te nemen aan wedstrijden. We maken daarbij een verschil tussen A- en B-selectie turnsters, dit is afhankelijk van het niveau van de turnsters. De A-selectie turnsters komen uit in divisie 3, 4 en D1. De B-selectie turnsters komen uit in divisie 5, 6, D2 en D3.

De selectiegroepen trainen 2 tot 5 uur in de week, het aantal trainingsuren is afhankelijk van voor welke divisie er getraind wordt. Kinderen met turntalent worden aangemeld via de trainer of uitgenodigd door de wedstrijdtrainers. Na aanmelding wordt met de ouders/ verzorgers een proefperiode afgesproken waarin de turnster de talenten les mag volgen, dit is maximaal een half jaar. Naast de talenten les turnen zij nog in hun recreanten les. Hierna volgt een evaluatie. Er kan in deze evaluatie worden besloten dat er eerst in de Turnen 1 of Turnen 2 aan bepaalde vaardigheden gewerkt moet worden om mogelijk alsnog bij de selectie te komen. Ook kan na de proefperiode besloten worden dat je kan blijven trainen in de A- of B-selectie. Dit wordt uiteraard met ouders/ verzorgers besproken. Omdat de wedstrijd- en talentengroep meerdere uren per week trainen gelden er andere contributiebedragen, het actuele tarief kunt u vinden door in het menu Lessen te kiezen voor “lidmaatschap”.

Lessoort Turnen 1 Turnen 2 B-selectie A-Selectie
Oefenstof NTS 2006 NTS 2006 NTS 2013 NTS 2013
Omvat de niveau’s 17 14 D2 (onderbouw) D1 (0nderbouw)
16 13 D3 (onderbouw) Divisie 4 (bovenbouw)
15 12 Divisie 5 (bovenbouw) Divisie 3 (bovenbouw)
14 11 Divisie 6 (onderbouw)
Wel leeftijdseisen per niveau Wel leeftijdseisen per niveau
Aangeboden 3x 1 uur per week 2x 1 uur per week 1x 2 uur per week

1x 1 uur per week

2x 2 uur per week

of

1x 2uur per week en 1x 3 uur per week

Gym Fit volwassenen

Zowel degenen die niet competitief willen sporten als vitale ouderen zijn bij SOS op het juiste adres. Onze trainers maken werk van uw fitheid en zullen samen met u verantwoord aan de slag gaan om uw conditie, lenigheid en plezier in het bewegen op peil te houden of zelfs te verbeteren. Er kunnen gerichte oefeningen worden gedaan voor de aanpak van probleemgebieden. Speciale materialen zijn uiteraard aanwezig. Iedere les wordt er gezorgd voor een goede warming-up zodat uw lichaam met de juiste voorbereiding aan de oefeningen begint. Na een lekker actief uurtje sluiten we af met een goede cooling-down, waarna u met een heerlijk ontspannen gevoel huiswaarts keert.

Voor spierversterkende oefeningen, het bijhouden en ontwikkelen van uw souplesse en uw coördinatie bent u in deze lessen aan het juiste adres! Ook indien u geen bewegings-geschiedenis hebt gehad.